Makreel- en wrakvissen in Zeeland

Een bijzondere dag zeevissen... Je weet nooit wat je kunt verwachten, een unieke ervaring..

zeevissen-Noordzee-makreel

Boek nu uw dagje makreel- en wrakvissen Zeeland

 

Tijd: 06.00 - 17.00

Prijs: €85 p/p boot afhuur €850,00

Inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

Beste periode: mei t/m oktober

 

U kunt ook eerst contact met ons opnemen via: info@barracuda-sportvisserij.nl of 06 225 215 94

  man aan het wrakvissen zeeland

  Makreel- en wrakvissen Zeeland

  Wrakvissen is nog steeds populair. Ergens logisch want juist rond die grote bonken roest, daar ergens gelegen in die donkere koude Noordzee huizen die nog echt zware kabeljauwen. Het hoeft weliswaar geen betoog dat het zeker hier in onze Noordzee niet best gaat met de kabeljauw. Maar ondanks dit alles, zwemmen er toch best nog wel wat dikke exemplaren rond in zeeland.

  Je hengel uitgooien boven de wrakken die in de zee liggen en wat geduld geven je prachtige exemplaren kabeljauw, meestal een heel stuk groter dan de kabeljauw die je voor de rest op de Noordzee kan vangen.
  Wrakken… waar ga je die vinden? In de Noordzee! Er liggen heel wat brokstukken op de bodem van onze Noordzee en doordat de Noordzee niet zo diep is, kan je vaak vissen vangen die in de wrakken leven. Vanuit Vlissingen zijn de wrakken in niet al te lage vaartijd te bereiken.

  Wrakvissen heeft iets speciaals. Je weet uiteindelijk nooit wat je kan verwachten. Natuurlijk vang je in het winterseizoen alleen maar gul en steenbolk, maar tijdens de zomervisserij worden er ook regelmatig dikke zeebaarzen, ponen en niet te vergeten mooie grote pollakken gehaakt. Het hangt van het jaargetijde af welke vis zich het meest concentreert op de wrakken. In de regel vangen we tijdens het wrakvissen in Zeeland de zwaarste gullen zo rond eind februari. Prachtige dikke beren, die werkelijk voor supersport zorgen. Tot eind maart en zelfs begin april nog, maken we kans op grove gullen. Daarna trekken ze weer weg naar het noordelijk deel van de Noordzee.

  De makreel is natuurlijk een ontzettend populaire vis. Niet alleen voor de sportvisser, maar zeker ook voor de liefhebber van gebakken, gestoomde of gerookte vis. Het vette vlees smaakt heerlijk en om deze reden vissen veel Nederlanders en Belgen in de zomer op makreel. Waarom in de zomer? Nou, de makreel is voor de Nederlandse en Belgische kust een zomergast. Dat wil zeggen dat ze er alleen in de warme maanden van het jaar zitten. Gemiddeld genomen vangen we in Zeeland het meeste zo tussen half mei en eind september. Maar dit is meer een richtlijn dan een stelregel! Bij een warme lente kan het zomaar zijn dat er begin mei in Zeeland al goed makreel gevangen wordt.

  Zoals gezegd is makreelvissen in Zeeland in de zomermaanden een favoriete bezigheid van veel mensen. De meeste mensen zeevissen op makreel met een zogenaamd makreelpaternoster. Dat is eigenlijk niets anders dan een onderlijn met 3 tot 6 haken, voorzien van veertjes of glimmend folie. Onderaan een stuk lood of een pilker en je kunt zeevissen op makreel. Een stevige boothengel en een zeemolen volgespoeld met 40/00 nylon en je bent klaar om de mini tonijntjes van de Noordzee het leven zuur te maken. De techniek is heel simpel. We varen met de boot rond totdat er een school makrelen gevonden wordt. Als er een school gelokaliseerd is driften we recht boven de vis. Je laat je paternoster gecontroleerd zakken, vaak voel je tijdens het afzinken al aanbeten. Als je de bodem bereikt hebt, vis je de paternoster met korte tikken weer omhoog. Onthoud op welke diepte je ongeveer de aanbeten krijgt, dan hoef je de keer erna niet helemaal naar de bodem te zakken! Vaak zie vissers enorme halen aan de hengel geven, dat ziet er imposant uit maar je vangt meer makreel als je de paternoster met kortere rukken binnenvist.

  Wrakvissen tips

  Zet aan je dyneema hoofdlijn altijd een stevige speldwartel. Hieraan kun je de onderlijn met de teaser makkelijk bevestigen. - Maak je vis ook ’s-winters altijd zo snel mogelijk schoon, hiermee voorkom je dat de lange dunne wormen het vlees aantasten. - Pak de dreggen van je pilkers altijd goed in! Je kunt ze onderste boven ophangen in een emmer, maar je kunt de dregpunten ook afschermen doormiddel van een stukje piepschuim. - Verwijder de pilker tijdens het varen. Een los dwarrelende pilker is echt levensgevaarlijk!

  Makreelvissen tips

  Bij het zeevissen met de verenpaternoster op makreel zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn.
  Als eerste is het belangrijk om een zwaar genoeg loodgewicht te gebruiken. Dit is omdat makrelen sterke vissen zijn. Als je een te licht loodgewicht gebruikt dan kan het zijn dat al je gehaakte makrelen door elkaar gaan zwemmen en je paternoster in de knoop zwemmen. Het ontwarren kost natuurlijk vistijd en dat wil je voorkomen! In het ergste geval zwemmen de makrelen bij je buurman door de lijn. Dan heb je niet alleen een nóg grotere knoop, maar ook een verstoorde verstandhouding met de buren! Soms kan het zijn dat je wel aanbeten voelt, maar weinig makrelen haakt. Een makkelijke oplossing is dan de veertjes af te knippen tot net achter de haakbocht. Zo is de kans groter dat tijdens het zeevissen de makreel de haak in de bek neemt en niet alleen de veertjes.
  Als laatste tip iets over de consumptie van makreel. Makreel smaakt overheerlijk, maar is wel een vis die vrij snel bederft. Als je de gevangen makreel de hele dag in een ton bewaart weet je zeker dat de helft niet meer goed is. Hoe je ziet of een vis nog vers is? Kijk naar de ogen, als die nog helder zijn is dat een goede indicatie dat de vis nog vers is. Beter nog zijn de kieuwen. Als die helder rood zijn is de vis vers, beginnen ze bruin te worden is dat een teken dat de vis niet meer vers is. Het beste is gewoon een koelbox met scherfijs. Maak de makreel direct na de vangst schoon en leg ze op ijs. Zo blijft de vis heerlijk. En er gaat niets boven vers gerookte, gestoomde of gebakken makreel!
  Makreel kan zwemmen in elke waterlaag. Door het gemis aan een zwemblaas hoeft de makreel zich niet aan te passen aan de waterdruk. Ze zwemmen dus razendsnel van boven naar beneden.
Als in Zeeland in de avonduren de wolken met plankton door gebrek aan licht naar het oppervlak komen worden ze gevolgd door de makreel. Vooral in het voorjaar is dit het geval. Het water lijkt te exploderen en miljoenen makrelen zwemmen met open bek door deze wolk met kleine plantjes en diertjes heen. Het hele wateroppervlak spettert door de duizenden azende makrelen. Als de watertemperatuur in Zeeland omhoog gaat, komen de scholen met jonge haring (bliek) en andere kleine vissen onder de kust. De watertemperatuur is hier relatief hoog en het plankton is hier dan ook rijkelijk vertegenwoordigd. De makreel weet dit en jaagt op zijn beurt op deze grote voedselbron. Het is zaak om de radar goed in de gaten te houden, want het komt vaak voor dat er grote concentraties meeuwen worden waargenomen die op jagende makrelen duiden we kunnen dan letterlijk in de meeuwen vissen. De meeuwen pikken de omhooggejaagde jonge vis op en worden door zo gemakkelijk waargenomen. Meestal zijn de dan gevangen makrelen ook iets groter en voller.

  wrakvissen-zeeland
  vrouw aan het zeevissen in zeeland
  man met vangst na dagje zeevissen zeeland
  man toont vangst na dagje zeevissen zeeland
  makreelvissen zeeland

  Makreel- en wrakvissen trip

  Wat kun je verwachten op deze trip? Om 6.00u. wordt u opgehaald bij de opstapplaats aan de sluis te Vlissingen. We varen met onze snelle charterboot vanuit Vlissingen over de Westerschelde richting de wrakken. Het voordeel van een snelle charterboot is dat u zoveel mogelijk vistijd per dag over houd. Hoe meer tijd hoe meer vis! Tijdens het varen kunt u genieten van de prachtige Zeeuwse kust, dit is al een belevenis op zich.

  Daar aangekomen krijgt u uitleg over de manier van vissen in Zeeland. De hengels en onderlijnen worden klaargezet.
  Het aas dat gebruikt wordt gaan we op de juiste manier aan de haken zetten. Dan is het tijd om de hengels in te gooien en kan het vissen in Zeeland beginnen. Tijdens het vissen komt u niets te kort, een hapje en een drankje worden verzorgd, een broodje, soep, frisdrank, koffie en thee doen de ronde.

  06.00 - 17.00: €85,00 p/p boot afhuur €850,00, inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

  Vragen over een dagje makreel- en wrakvissen in Zeeland?

  Neemt u  gerust contact met ons op indien u meer informatie wilt over een dagje zeevissen Zeeland. We zijn ook bereikbaar op: info@barracuda-sportvisserij.nl of telefonisch op nummer : 06 225 215 94

  Groet,

  Team Barracuda

   wrakvissen varen