Haaien vissen op de Noordzee

Het gevoel van spanning, een vleugje van het onbekende en de exacte locatie. 

Een van de soorten haaivissen in Zeeland

of Boek nu uw dagje haaien vissen op de Noordzee

 

Tijd: 08.00 - 17.00

Prijs: €75,00 p/p of boot afhuur €750,00

Inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

Beste periode: mei t/m oktober

U kunt ook eerst contact met ons opnemen via: info@barracuda-sportvisserij.nl of 06 225 215 94

  Een soort haaivis in Zeeland
  img0002
  Resultaat van haaien vissen noordzee

  "Het was weer een geweldige dag"

  - Gerrit Willemsen

  Alles over haaien vissen Noordzee

  Het gevoel van spanning, een vleugje van het onbekende en de exacte locatie. Dit zijn de ingrediënten van haaien vissen op de Noordzee. Helaas is het recept voor het succes van haaivissen verre van eenvoudig. Het vraagt om geduld en geluk. Wij zijn ervaren in het vangen van haaien in Zeeland en hebben de juiste uitrusting aan boord om dit prachtige wezen aan de haak te slaan.

  Haaivissen in Zeeland, hoe het allemaal begon

  Zo een 20 jaar geleden viste team Barracuda al gericht op haaien in de Noordzee, destijds nog op de Oosterschelde. De vangsten waren toen stukken minder als nu en was het eerder geluk dan wijsheid als je er 1 ving. Ook toen al was de exacte locatie en veel geduld erg belangrijk. Het vangen van je eerste haai blijft je altijd bij.
  In die tijd was het echt een opvallende vangst, een van de eerste haaien van meer dan een meter lieten we toen nog meten bij een van de weegstations. We hielden de haaien in leven in een grote koelbox, lieten hem wegen waarna de vis op een rustige manier werd teruggezet. Een hele onderneming maar het was de moeite waard.
  Toen was het een supervangst en kreeg de visser die in 1 jaar de grootste haai ving een mooi delfsblauw bordje, welke team Barracuda uiteindelijk in de wacht wist te slepen (2005 /2006). Gelukkig is de haaien populatie in de Noordzee erg voorruit gegaan waardoor de vangkans erg is toegenomen.

  Haaien vissen Noordzee vanaf de boot

  Er bestaan diverse technieken om haaien te vangen op de Noordzee.
  Een ervan is om te vissen met een “gewone paternoster” met 3 haken welke ook gebruikt wordt bij bijvoorbeeld tong vissen.
  Belangrijkste facet hierbij is het vlak aan de grond houden van het aas.
  De grote van de haak passen we aan en we gebruiken haakmaat 2.0.
  Vissen met een dwarrellijn is ook een methode welke goed kan werken om in de Noordzee een haai te vangen. Eveneens is het zaak om goed uptide te vissen en het aas strak aan de grond te houden. Voordeel is dat je met deze methode de bijvangst kan beperken en dus meer gericht bezig bent.

  Haaien vissen Noordzee, wat is het beste aas?

  Voor haaivissen in Zeeland kunnen we diverse soorten aas gebruiken:
  -zagers
  -krabben
  -kreeftjes
  -mesheften
  Belangrijk is dat het aas vast op de haak zit.
  Het gebruik van bindelastiek is een must, hier zul je een handigheidje in moeten krijgen dus veel oefenen zou ik zeggen!
  Als lood raden we een stevig en zwaar ankerlood aan welke goed uptide wordt ingegooid.
  Afhankelijk van de stroming kan het gewicht worden aangepast.

  Uitrusting voor haaien vissen op de Noordzee

  Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor hoe zij haaien vissen op de Noordzee. Wat ons betreft is een hengel met een stevige body en een zachte top de beste keuzen voor haaivissen in Zeeland. Met de hengel moet gemakkelijk een gewicht van 250 gram kunnen worden gegooid. Controle van de ogen is een must, omdat bij beschadigde ogen de kans op lijnbreuk groot is.
  De molen moet een goede en makkelijk afstelbare slip hebben. De inhaal snelheid van tussen de 80 en 100cm. per slag voldoet.
  Lijndikte nylon 40/00 van een goed merk voldoet. Ons advies is om de lijn van te voren te controleren op beschadigingen. Het spoelen van nieuwe lijn op de molen is een betere optie, het verspelen van een haai door lijnbreuk van de hoofdlijn zou vervelend zijn!
  Check voordat je gaat vissen op haaien de afstelling van je slip, als je deze nog moet afstellen als je een haai aan de lijn hebt is het waarschijnlijk te laat en verspeel je de vis.

  Beste tijd voor haaien vissen Noordzee

  De beste tijd om haaien te vangen verschilt per seizoen maar ligt zo een beetje tussen mei en oktober.
  Natuurlijk zijn er meerdere factoren welke invloed hebben op de vangsten. Zo zijn het getijde en de weersomstandigheden bepalend voor een goede visserij.

  Locatie van haaien vissen Noordzee

  Wij haaivissen in Zeeland. Waar vinden we exact de haaien?
  Na veel proberen en uren maken zijn er diverse hot spots in Zeeland gevonden waar de haaien gevangen kunnen worden. We brengen u graag naar deze plaatsen om er een onvergetelijke dag haaivissen van te maken.

  Haaien vissen Noordzee vistrip

  Wat kun je verwachten op deze trip? Om 7.45u. opstappen aan de Roompot Marina.
  Eenmaal door de sluis, varen we naar 1 van de stekken.
  Tijdens het varen kunt u genieten van de prachtige Zeeuwse kust, dit is al een belevenis op zich.
  Daar aangekomen gaan we voor anker en krijgt u uitleg over de manier van haaien vissen op de Noordzee.
  De hengels en onderlijnen worden klaargezet.
  Het aas dat gebruikt wordt gaan we op de juiste manier aan de haken zetten.
  Dan is het tijd om de hengels in te gooien en kan het haaivissen in Zeeland beginnen. Het wachten op de eerste aanbeet is begonnen. Wanneer er iemand beet heeft, is het zaak dat we de overige hengels wat verplaatsen en eventueel inhalen om zo zonder problemen de vis te kunnen landen. Bij het drillen van de vis staan we paraat om de haai veilig in het schepnet aan boord te krijgen. Natuurlijk maken we een paar foto’s van de trotse visser en is het mogelijk dat ook andere vissers op de foto gaan met de haai. Daarna laten we de haai weer vrij en gaan we verder om de volgende aan boord te krijgen. Tijdens het vissen komt u niets te kort, een hapje en een drankje worden verzorgd, een broodje, soep, frisdrank, koffie en thee doen de ronde.

  08.00 - 17.00: €75,00 p/p of boot afhuur €750,00, inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

  Haaivissen in Zeeland:

  Tijdens het haaivissen in Zeeland zijn er diverse haaien die u kunt vangen. Wij zijn ervaren in het vissen van haaien op de Noordzee en hebben de juiste uitrusting aan boord om deze prachtige wezens aan de haak te slaan.

  Barracuda klant toont wat hij heeft gevangen tijdens de haaivissen Zeeland trip

  De gladde haai

  De gladde haai is een slanke soort met twee grote, prominente rugvinnen, de eerste groter dan de tweede. De eerste rugvin zit boven de basis van de borstvinnen, de tweede net voor de aarsvin. Er zijn geen rugstekels en de losse flapjes aan de basis van de vin zijn klein. De bovenste staartlob is groot met een duidelijke inkeping en lob aan het uiteinde. De soort is gemakkelijk te identificeren omdat hij het enige lid van de Mustelus-genus is in de Europese wateren zonder witte of zwarte stippen. Echter, op de gevlekte toonhaai, Mustelus asterias, kunnen deze stippen verbleekt of volledig afwezig zijn, hetgeen betekent dat niet iedere Mustelus spec. zonder witte stippen automatisch een gladde haai is
  .
  Op basis van fysieke kenmerken kun je op drie manieren een positieve identificatie bereiken: ten eerste is bij de gevlekte toonhaai het gehemelte en de vloer van de bek helemaal bedekt met buccopharyngeale tandjes, en bij de gladde haai alleen het puntje van de tong en het voorste uiteinde van het gehemelte. Ten tweede komen de overlangse randjes van de huidtandjes bij de gevlekte toonhaai maar tot halverwege hun lengte, terwijl ze bij de gladde haai de hele lengte beslaan . Tenslotte is de verbinding tussen het vrouwtje en het embryo bij beide soorten anders.

  Haaienvissen-Noordzee-ruwe-haai
  Resultaat van haaivissen Zeeland

  De gevlekte gladde haai

  De gevlekte gladde haai is een slanke soort met twee grote, prominente rugvinnen, de eerste groter dan de tweede. De eerste rugvin komt op boven de basis van de borstvinnen, de tweede rugvin net voor de aarsvin. Er zijn geen rugstekels en de losse flapjes achterop de basis van de vin zijn klein. De staartkwab op de rug is groot met een sterke inkeping en kwab op het uiteinde.

  Op de rug en flanken is hij meestal grijs tot grijsbruin, maar niet altijd, met witte vlekken. Er zijn geen donkere vlekken of strepen. Zijn buik is lichter tot wit.

  Haaienvissen-Noordzee-gevlekte-gladde-haai
  Haaienvissen Noordzee vangst, de Hondshaai

  De hondshaai

  De hondshaai wordt vooral aangetroffen rond de kusten van Noord- Europa. Het is een kleine, slanke haai met een aantrekkelijke kleuring. De snuit is prominent met goed ontwikkelde neusplooien die tot aan de bek komen en de neusgroeven bedekken. Hiermee onderscheidt de hondshaai zich van de kathaai, Scyliorhinus stellaris, waarbij de neusplooien maar tot halverwege de bek komen. De borstvinnen zijn relatief groot. De eerste rugvin bevindt zich achter de borstvinnen
  en de basis van de tweede rugvin bevindt zich boven het uiteinde van de aarsvin. Er zijn geen rugstekels. De staartvin is lang en bijna recht, met een grote onderste lob.

  De hondshaai is lichtbruin tot grijs op de rug, met een patroon van talkrijke donkere vlekjes op de rug en de vinnen. De buik is wit.
  De maximale lengte die ooit is geregistreerd voor de hondshaai is 100 cm, ofschoon hij zelden langer dan 80 cm wordt aangetroffen.

  Haaienvissen-Noordzee-kathaai

  Barracuda vist de Sharkatag mee voor haaienonderzoek!

  Na een lange tijd van afwezigheid komen gevlekte gladde haaien de laatste jaren steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Dit was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om 'Sharkatag' te starten, waarbij sportvissers de haaien die zij vangen voorzien van een ‘tag’ (merkje). Aan de hand daarvan wordt veel kennis vergaard over de verspreiding (leefgebieden) en zwemroutes van gevlekte gladde haaien. Er is weinig bekend over de hoeveelheid en verspreiding van haaien in EU wateren; vooral hun migratieroutes vormen een mysterie. Door het merken van de gevangen haaien willen de sportvissers meehelpen populaties van haaien in kaart te brengen en te waarborgen voor de toekomst. Haaien die in Nederland gevangen en gemerkt werden, zijn inmiddels teruggezien langs de Engelse, Belgische en Franse kust tot in de Golf van Biskaje. Maar ook in noordelijke richting werden hier gemerkte haaien terug gevangen: in het noorden van Schotland en voor de Noorse kust. In 2015 zijn garnalenvissers in de Waddenzee ook begonnen met het merken van haaien die zij per ongeluk in hun netten krijgen. Dit doen ze in samenwerking met de Waddenvereniging.

  Gelukkige man die haai vasthoudt die hij heeft gevangen op de Noordzee
  Visser toont vangst dagje haaienvissen Noordzee
  deelnemer aan sharkatag toont haai die is gevangen op de noordzee
  haai die is gevangen tijdens haaivissen noordzee met sharkatag

  Bewustwording

  Behalve het in kaart brengen van de migratiepatronen, zorgt Sharkatag ook voor bewustwording bij het grote publiek dat deze fascinerende – en voor de mens ongevaarlijke – dieren weer in ons kustwater zwemmen. De gevlekte gladde haai is zeer gevoelig voor overbevissing. Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren vier soorten roggen zijn verdwenen en de andere soorten nog slechts sporadisch voorkomen.

  Terugzetplicht haaien Noordzee

  Tijdens het haaienvissen op de Noordzee zetten sportvissers hun gevangen haaien weer terug. Helaas belanden er, via de beroepsmatige visserij, toch nog steeds haaien voor een paar dubbeltjes per kilo op de markt. Ook in Nationaal Park Oosterschelde – een kraamkamer voor meerdere haaiensoorten – worden regelmatig haaien aangeland. Sportvisserij Nederland streeft daarom naar een terugzetverplichting voor alle roggen en haaien in de Noordzee, zodat er weer gezonde en stabiele populaties kunnen ontstaan. Daarbij wordt gezien het feit dat deze vissoorten over duizenden kilometers migreren ingezet op internationale samenwerking met Europa.

  Terugvangsten tijdens haaien vissen Noordzee

  Vanaf het moment dat Sharkatag in 2011 van start ging, zijn al meer dan 3.000 haaien door schippers van hengelcharters voorzien van een merkje. Hiervan zijn er maar liefst 200 teruggemeld. Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien met de hengel te vangen, te merken en weer vrij te laten. Voorafgaand aan Sharkatag ontvangen alle deelnemers een loodvervanger, zodat haaienvissen op de Noordzee goeddeels loodvrij gebeurt.

  Wilt u meer informatie over dit prachtige initiatief Sharkatag? Klik dan hier.

  Gladde haaivissen Zeeland vanuit de boot, een impressie

   

  Tegenwoordig wordt er ook steeds meer op gladde haaien gevist op de Noordzee. Hierbij een impressie van een sessie haaivissen in Zeeland.

  Qua materiaal hebben wij voor de gladdehaai een niet al te zware boothengel bij ons in de range van ongeveer 200 gram werpgewicht, met daarop een Baitrunner molen . Het Baitrunner gedeelte is van cruciaal belang, aangezien de gladde haai er bij een aanbeet met het aas (zager of krab) vandoor gaat maar het aas nog niet geheel in zijn bek heeft. Sla je te vroeg aan, dan laat de vis zijn aas na een paar seconden simpelweg los. Het is dus de kunst om die eerste run een aantal seconden te laten duren, voordat je de vrijloop-positie op de molen omschakelt naar de gewone slipinstelling en je de haak zet.

  Als onderlijn wordt gebruik gemaakt van een enkele 8/0 haak die is gemonteerd aan een stevig stuk nylon van ongeveer 40 cm. Deze montage voorkomt het doorschuren en breken geen overbodige luxe bij het haaivissen op gladde haai. We vissen met een lange dwarrellijn om bijvangst te beperkenen en zo volledig te zijn toegespitst op haai.De totale onderlijn is dan ongeveer 125 cm lang.

  Het lood, in ons geval variërend van 75 tot 200 gram, wordt met een schuivend systeem aangeboden, opdat de haai niet het gewicht voelt van het lood op de bodem wanneer hij er vandoor gaat met onze makreel. Er wordt gevist volgens het downtide principe. Dit houdt in dat je het hele zaakje rustig naast de boot laat zakken, totdat het lood op de bodem ligt. De onderlijn die onder het lood hangt zal zich door de stroming in een rechte lijn achter het lood positioneren zodat deze mooi stil blijft liggen. Het is een simpele maar uiterst efficiënte onderlijnmontage.

  De haakmaat en onderlijndikte wordt aangepast op de te verwachten vissoort. Het haaien vissen op de Noordzee gaat met één hengel tegelijk. In het geval van een run op je hengel gaat alles namelijk dusdanig snel, dat je geen tijd hebt om een tweede hengel binnen te draaien. Het laatste wat je natuurlijk wilt hebben is dat twee lijnen verstrikt raken, met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien. We ankeren rustig op een van onze stekken en laten de eerste onderlijn richting de bodem gaan.

  Al verrassend snel begint mijn Baitrunner langzaam te tikken. Het tikkende geluid versnelt en het adrenalinegehalte in m’n toch al kolkende bloed neemt toe. Na een aantal seconden zet ik de Baitrunner stand om naar de gewone slipinstelling en voel ik het gewicht van de haai. Na het zetten van de haak, volgen er diverse runs. Na de eerste runs weet ik langzaam terrein terug te winnen en krijg ik een glimp te zien van de gladde haai. Wat een gaaf gezicht, om dat typerende haaiensilhouet zo te zien opduiken in het heldere water! Ik waan me al winnaar van deze strijd, maar daar denkt de tope in kwestie heel anders over en de haai schiet er met een rotgang weer vandoor. Dit tafereel herhaalt zich enkele malen, totdat de haai wat moe begint te worden. Vakkundig wordt de gladde haai geland met het schepnet. We maken diverse foto’s en daarna krijgt de haai zijn vrijheid weer terug en zwemt er met veel geweld vandoor.

  Blije man die haai vasthoudt die hij heeft gevangen oin Zeeland
  Visser toont vangst dagje haaivissen Zeeland
  Man met gevangen haai in Zeeland

  Vragen over een dagje haaienvissen op de Noordzee?

  Neemt u  gerust contact met ons op indien u meer informatie wilt over een dagje haaivissen in Zeeland. We zijn ook  bereikbaar op: info@barracuda-sportvisserij.nl of telefonisch op nummer : 06 225 215 94

  Groet,

  Team Barracuda