Makreelvissen in Zeeland

Niet alleen lekker maar ook leuk om te vangen

zeevissen-Noordzee-makreel

Boek nu uw dagje makreelvissen Zeeland

 

Tijd: 08.00 - 17.00

Prijs: €75,00 p/p boot afhuur €650,00

Inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

Beste periode: zomer

U kunt ook eerst contact met ons opnemen via: info@barracuda-sportvisserij.nl of 06 225 215 94

  zeemeeuwen die achter de boot vliegen tijdens dagje makreelvissen zeeland
  img0002
  comfort-garantie-zeevissen-noordzee
  passie-voor-zeevissen-noordzee-700x697
  Foto van klant die review geeft van dagje zeevissen op de Noordzee

  "Het was niet normaal hoeveel makrelen we hebben gevangen tijdens het dagje makreelvissen. Zeeland is echt een geweldige locatie hiervoor."

  - Johan Sebregts

  Makreelvissen Zeeland

  De makreel is een ontzettend populaire vis. Niet alleen voor de sportvisser, maar zeker ook voor de liefhebber van gebakken, gestoomde of gerookte vis. Het vette vlees smaakt heerlijk en om deze reden vissen veel Nederlanders en Belgen in de zomer op makreel. Waarom in de zomer? Nou, de makreel is voor de Nederlandse en Belgische kust een zomergast. Dat wil zeggen dat ze er alleen in de warme maanden van het jaar zitten. Gemiddeld genomen vangen we in Zeeland het meeste zo tussen half mei en eind september. Maar dit is meer een richtlijn dan een stelregel! Bij een warme lente kan het zomaar zijn dat er begin mei in Zeeland al goed makreel gevangen wordt.

  Makreelvissen Zeeland vanaf de boot

  Zoals gezegd is makreelvissen in Zeeland in de zomermaanden een favoriete bezigheid van veel mensen. De meeste mensen zeevissen op makreel met een zogenaamd makreelpaternoster. Dat is eigenlijk niets anders dan een onderlijn met 3 tot 6 haken, voorzien van veertjes of glimmend folie. Onderaan een stuk lood of een pilker en je kunt zeevissen op makreel. Een stevige boothengel en een zeemolen volgespoeld met 40/00 nylon en je bent klaar om de mini tonijntjes van de Noordzee het leven zuur te maken. De techniek is heel simpel. We varen met de boot rond totdat er een school makrelen gevonden wordt. Als er een school gelokaliseerd is driften we recht boven de vis. Je laat je paternoster gecontroleerd zakken, vaak voel je tijdens het afzinken al aanbeten. Als je de bodem bereikt hebt, vis je de paternoster met korte tikken weer omhoog. Onthoud op welke diepte je ongeveer de aanbeten krijgt, dan hoef je de keer erna niet helemaal naar de bodem te zakken! Vaak zie vissers enorme halen aan de hengel geven, dat ziet er imposant uit maar je vangt meer makreel als je de paternoster met kortere rukken binnenvist.

  Makreelvissen Zeeland tips

  Bij het zeevissen met de verenpaternoster op makreel zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn.
  Als eerste is het belangrijk om een zwaar genoeg loodgewicht te gebruiken. Dit is omdat makrelen sterke vissen zijn. Als je een te licht loodgewicht gebruikt dan kan het zijn dat al je gehaakte makrelen door elkaar gaan zwemmen en je paternoster in de knoop zwemmen. Het ontwarren kost natuurlijk vistijd en dat wil je voorkomen! In het ergste geval zwemmen de makrelen bij je buurman door de lijn. Dan heb je niet alleen een nóg grotere knoop, maar ook een verstoorde verstandhouding met de buren! Soms kan het zijn dat je wel aanbeten voelt, maar weinig makrelen haakt. Een makkelijke oplossing is dan de veertjes af te knippen tot net achter de haakbocht. Zo is de kans groter dat tijdens het zeevissen de makreel de haak in de bek neemt en niet alleen de veertjes.
  Als laatste tip iets over de consumptie van makreel. Makreel smaakt overheerlijk, maar is wel een vis die vrij snel bederft. Als je de gevangen makreel de hele dag in een ton bewaart weet je zeker dat de helft niet meer goed is. Hoe je ziet of een vis nog vers is? Kijk naar de ogen, als die nog helder zijn is dat een goede indicatie dat de vis nog vers is. Beter nog zijn de kieuwen. Als die helder rood zijn is de vis vers, beginnen ze bruin te worden is dat een teken dat de vis niet meer vers is. Het beste is gewoon een koelbox met scherfijs. Maak de makreel direct na de vangst schoon en leg ze op ijs. Zo blijft de vis heerlijk. En er gaat niets boven vers gerookte, gestoomde of gebakken makreel!
  Makreel kan zwemmen in elke waterlaag. Door het gemis aan een zwemblaas hoeft de makreel zich niet aan te passen aan de waterdruk. Ze zwemmen dus razendsnel van boven naar beneden.
Als in Zeeland in de avonduren de wolken met plankton door gebrek aan licht naar het oppervlak komen worden ze gevolgd door de makreel. Vooral in het voorjaar is dit het geval. Het water lijkt te exploderen en miljoenen makrelen zwemmen met open bek door deze wolk met kleine plantjes en diertjes heen. Het hele wateroppervlak spettert door de duizenden azende makrelen. Als de watertemperatuur in Zeeland omhoog gaat, komen de scholen met jonge haring (bliek) en andere kleine vissen onder de kust. De watertemperatuur is hier relatief hoog en het plankton is hier dan ook rijkelijk vertegenwoordigd. De makreel weet dit en jaagt op zijn beurt op deze grote voedselbron. Het is zaak om de radar goed in de gaten te houden, want het komt vaak voor dat er grote concentraties meeuwen worden waargenomen die op jagende makrelen duiden we kunnen dan letterlijk in de meeuwen vissen. De meeuwen pikken de omhooggejaagde jonge vis op en worden door zo gemakkelijk waargenomen. Meestal zijn de dan gevangen makrelen ook iets groter en voller.

  'Winterslaap' makreel

  Als in Zeeland het zeewater kouder wordt laat de makreel zich naar de zeebodem zakken en gaat daar in een soort 'winterslaap': ze eten dan erg weinig.

  Voortplanting makreel

  Makrelen zijn aan het eind van hun derde levensjaar geslachtsrijp. De vrouwtjes leggen in de zomermaanden ongeveer 1250 eitjes per gram lichaamsgewicht. Elk eitje bevat een oliedruppeltje, waardoor het 7 tot 9 meter onder het wateroppervlak blijft zweven. Na vier dagen komt het eitje uit en begint de larve zijn plankton-bestaan.

  Verspreiding makreel

  Bij de makreel in de noordoost-Atlantische wateren wordt een verdeling gemaakt tussen de westelijke, de Noordzee- en de zuidelijke populatie. De laatste populatie is voor Nederland niet van belang, wel voor Spanje en Portugal. De Noordzee-populatie paart in mei en juni in de centrale Noordzee en overwintert dicht bij de bodem in de wateren bij Schotland, in het Kanaal en in het Skagerak. De westelijke populatie is verreweg het grootst. Deze populatie paait van maart tot juni ten zuiden van Ierland en trekt daarna naar de noordelijke Noordzee. Deze populatie is voor de Nederlandse trawlvisserij in de wateren ten westen van de Britse eilanden het belangrijkste.

  Hoe gaat het met de makreel?

  De Nederlandse vissers zeevissen niet allen op makreel in de Noordzee, maar ook in het Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. In die gebieden samen zwom er in 2015 meer dan 4 miljoen ton volwassen makreel rond. Dat is ruim boven de makreelstand die voor veilig wordt gehouden. Jaarlijks vangen de grote trawlers tussen de 0,5 en 0,8 miljoen ton makreel. Bij die vangsthoeveelheden blijft de makreelstand al sinds 1980 redelijk op peil.

  Makreelvissen Zeeland vistrip

  Wat kun je verwachten op deze trip? Om 7.45u. wordt u opgehaald bij de opstapplaats aan de sluis te Vlissingen. Eenmaal door de sluis, varen we naar 1 van de stekken. Tijdens het varen kunt u genieten van de prachtige Zeeuwse kust, dit is al een belevenis op zich.
  Daar aangekomen krijgt u uitleg over de manier van makreelvissen in Zeeland. De hengels en onderlijnen worden klaargezet.
  Het aas dat gebruikt wordt gaan we op de juiste manier aan de haken zetten. Dan is het tijd om de hengels in te gooien en kan het makreelvissen in Zeeland beginnen. Tijdens het makreelvissen komt u niets te kort, een hapje en een drankje worden verzorgd, een broodje, soep, frisdrank, koffie en thee doen de ronde.

  08.00 - 17.00: €75,00 p/p boot afhuur €650,00, inclusief: vishengel, aas, hapje en een drankje

  Impressie van makreelvissen in Zeeland:

  Wij zijn ervaren in het vissen van makreel in Zeeland en hebben de juiste uitrusting aan boord om deze lekkere vissen aan de haak te slaan. Het is dus gegarandeerd een geslaagd dagje uit!

  zeemeeuwen die achter de boot vliegen tijdens dagje makreelvissen zeeland
  zeevissen-Noordzee-makreel
  vangst na makreelvissen Zeeland
  makreel vissen noordzee
  makreelvissen noordzee

  Vragen over een dagje makreelvissen in Zeeland?

  Neemt u  gerust contact met ons op indien u meer informatie wilt over een dagje makreelvissen Zeeland. We zijn ook  bereikbaar op: info@barracuda-sportvisserij.nl of telefonisch op nummer : 06 225 215 94

  Groet,

  Team Barracuda

   makreel vissen noordzee